Workshopul Future Energy Leaders Romania din cadrul Climate Change Summit 2024 – Acțiuni necesare din partea autorităților, comunităților, companiilor, din perspectiva trilemei energetice, astfel încât România să atingă Scenariul Net Zero până în 2050.

Workshopul Future Energy Leaders Romania din cadrul Climate Change Summit 2024 – Acțiuni necesare din partea autorităților, comunităților, companiilor, din perspectiva trilemei energetice, astfel încât România să atingă Scenariul Net Zero până în 2050.

WhatsApp Image 2024-10-23 at 11.29.18

Autori: dr. ing. Olivian Savin, Manager Marketing & Comunicare,
Pavel Stan, membru FEL Romania

Organizația Future Energy Leaders (FEL) Romania a organizat miercuri, 20 octombrie, workshopul Trilemei Energiei în parteneriat cu Simtel Team S.A. la Casa Eliad – Arcub, eveniment din cadrul Climate Change Summit 2024, organizat de Social Inovation Solutions.

Summitul a reunit peste 100 de vorbitori (factori de decizie, lideri din sectorul public și privat) și peste 500 de experți, oameni de știință, antreprenori și lideri din diverse domenii, pentru a identifica impactul, provocările și soluțiile climatice la nivel european și regional. Ediția de anul trecut a reunit peste 1700 de participanți fizic și peste 900.000 de participanți online.

Evenimentul a abordat subiectul trilemei energiei propusă de Consiliul Mondial al Energiei (CME), reunind un grup de peste 30 de participanți pentru a discuta aplicat, adunând expertiza atât din sectoarele public și privat, academie, cât și din diverse ONG-uri de profil. Acest eveniment a avut obiectivul de a contribui la crearea profilului țării din punct de vedere energetic, care va fi integrat în raportul CME referitor la strategia și agenda României pe cei trei piloni ai trilemei – securitate energetică, echitate energetică și sustenabilitate. Evenimentul a fost moderat de Pavel Stan, membru FEL Romania.

SGH

Prima parte a evenimentului a fost deschisă de către Ștefan Gheorghe, Directorul General Executiv al Comitetului Național Român al Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CME), care a descris metodologia, strategia, instrumentele și activitatea CME, construind o înțelegere pentru participanții la eveniment despre definițiile agreate asupra celor trei piloni în cadrul consiliului, și a direcțiilor strategice de abordat în a construi echilibrul între cele trei. Aceste instrumente permit dezvoltarea de informații noi și oportune și pot fi folosite pentru a sprijini intervenții la nivel regional, local și/sau intersectorial.

AG

A urmat discursul lui Andrei Gurin, Team Leader al unității de finanțare sustenabilă pe taxonomie și raportare din cadrul Comisiei Europene, a prezentat cadrul financiar al Uniuni Europene pentru o tranziție către o economie cu emisii de carbon reduse, rezistentă și sustenabilă. Acesta a descris mecanismele de definire și evaluare a taxonomiei și finanțării pentru a fi considerate sustenabile, conform structurii dezvoltate de comisie. Deși acest efort se află într-un stadiu incipient, uniformizarea sistemului de referință fiscal va permite alimentarea financiară a tranziției energetice în parametrii uniformi în toate țările europene membre, permițând o comparație echitabilă a progresului națiunilor, cât și transparență asupra procentajului de finanțări sustenabile oferite de băncile private.

AN 1

Ultimul speaker din prima parte a evenimentului a fost Ana Nedea, Director de Strategie și Dezvoltare Simtel Team S.A., care a discutat topica de mediu, social și guvernanță (ESG). În contextul tranziției energetice pentru a adresa trilema energetică, indicatorii ESG de conducere și dezvoltare a unei societăți sunt fundamentali.  Prezentarea a descris reglementările europene CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) și SFRD (Sustainable Finance Disclosure Regulation), ce impun o transparență crescută în rândul companiilor și instituțiilor financiare privind impactul lor asupra mediului, indicând răspunsul României la acestea ca fiind Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Totodată, au fost menționate provocările, dar și soluțiile la acest capitol prin bune practici și povești de succes.

OS 1

În  a doua parte a evenimentului, Olivian Savin, Manager de Comunicare și Marketing FEL România, a susținut o prezentare  despre Trilema Energiei, tema centrală a evenimentului, despre securitatea energetică, accesibilitatea economică și sustenabilitatea mediului. Prezentarea a evidențiat provocările complexe cu care se confruntă industria în eforturile de a menține un echilibru între aceste trei dimensiuni esențiale, atât la nivel internațional, cât și la nivel regional și național. Prin modelul de evaluare al CME, fiecare țară primește un punctaj pe cei trei piloni. României îi este acordat un scor de 75.1, având un profil destul de echilibrat, clasându-se pe locul 23 din peste 120 țări evaluate, împărțind acest clasament cu Japonia.

trilemma

Figura 1. Profilul tarii Romania intocmit de CME
Sursa: https://trilemma.worldenergy.org/#!/country-profile?country=Romania&year=2023

A urmat desfășurarea workshop-ului, unde participanții s-au împărțit în trei grupe moderate de membri FEL, Teodora Mindra, Luminița-Ioana Vlaicu și Cezar Axintescu, abordând cei trei piloni ai trilemei. Sesiunea a reprezentat un exercițiu practic de explorare a soluțiilor inovatoare din trei perspective, a administrației publice, a mediului privat, academiei și ONG-urilor, dar și a consumatorului final pentru problemele ridicate anterior în prezentări, încurajând participarea activă și schimbul de idei.

În cadrul discuțiilor despre securitatea energetică, s-a subliniat necesitatea diversificării geografice a producției și implementarea unor sisteme de producție cu stocare integrată. Un accent special a fost pus pe riscurile de securitate cibernetică asociate echipamentelor din țări cu risc ridicat și pe standardele globale. În plus, s-a remarcat nevoia urgentă de a îmbunătăți infrastructura energetică și de a crea capacități de stocare suficient de puternice, cum ar fi centralele cu acumulare prin pompare, pentru a susține sursele regenerabile și a evita instabilitatea rețelelor.

Echitatea a fost abordată prin măsuri care să sprijine comunitățile vulnerabile, inclusiv reducerea taxelor pentru companiile care se implică în responsabilitatea socială și creșterea educației în acest domeniu. În același timp, s-a menționat necesitatea de a reduce impactul prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor prin ghișee de informare și subvenții. Sărăcia energetică continuă să fie o problemă majoră, afectând semnificativ accesul la resurse eficiente pentru categoriile defavorizate.

Sustenabilitatea a fost un alt punct central, axându-se pe dezvoltarea unor proiecte-pilot care să includă utilizarea hidrogenului și reciclarea metalelor din baterii. În ciuda acestor inițiative, tranziția către o energie durabilă este limitată de lipsa reciclării materialelor utilizate pentru energie solară și eoliană, precum și de infrastructura energetică învechită. Promovarea economiei circulare și modernizarea rețelelor electrice sunt esențiale pentru a spori eficiența și reziliența sistemului energetic.

Future Energy Leaders România este parte din rețeaua mondială de tineret a World Energy Council, acesta fiind platforma de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) din România.

Fii la curent cu noutățile noastre

Cele mai recente știri, tehnologii și resurse de la echipa noastră.

WhatsApp Image 2025-03-17 at 15.57.48
ZF Capital Markets Summit 2025: Perspective asupra creșterii prin piața de capital

cladiri-verzi (1)
Clădirile verzi: soluții sustenabile pentru companii orientate spre viitor

NE EXTINDEM PREZENȚA LA NIVEL INTERNAȚIONAL PRIN DESCHIDEREA UNEI FILIALE ÎN ESSEN
Simtel anunță obținerea licenței de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova de către GES ENERGY TRADE S.R.L.

ANA NEDEA
Provocările implementării sistemelor de stocare a energiei

481101600_676251228093781_1910508942606498639_n
Mihai Tudor, CEO Simtel, despre viitorul energetic al României la ZF Power Summit 2025

parc-fotovoltaic (1)
Parcul fotovoltaic: cât poate produce și ce condiții trebuie îndeplinite?

simtel_blog_3rd
Simtel raportează venituri preliminare de 360,2 milioane de lei și un profit net de 36,7 milioane de lei în 2024

Simtel, grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și unul dintre liderii naționali în domeniul energiei regenerabile, raportează preliminar, la nivel consolidat, venituri operaționale de 360,2 milioane de lei în 2024, în creștere cu 20% față de 2023, și un profit net de 36,7 milioane de lei, în creștere cu 35% comparativ cu anul anterior și cu aproximativ 1,7 milioane de lei peste nivelul bugetat pentru 2024.

tipuri-de-energie-verde (1)
Tipuri de energie verde: soluții eficiente pentru afaceri sustenabile

WhatsApp Image 2025-02-17 at 16.49.26
Simtel, din nou recunoscută ca Best Managed Company de Deloitte

WhatsApp Image 2025-02-11 at 17.34.22
Grupul Simtel și AREVDD sprijină Asociația Magic printr-un nou proiect de energie regenerabilă

Suntem aici pentru orice întrebare.