Please enable JS

Simtel Team și GenCell au testat cu succes o soluție de alimentare verde pentru Vodafone România

2 septembrie 2022

București – 2 septembrie 2022 – Simtel Team (SMTL), companie românească listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider local în sectorul centralelor electrice fotovoltaice instalate pe acoperiș, cu specializare și în domeniul telecomunicațiilor și EPCM și GenCell Energy, (TASE: GNCL), un furnizor de top de soluții de energie electrică pe bază de hidrogen și amoniac, anunță implementarea cu succes a unei soluții de alimentare electrică a unui amplasament de telecomunicații mobile din România, operat de Vodafone. Soluția implementată și furnizată de GenCell FOX™ este off grid și presupune generarea de energie din hidrogen prin cracarea amoniacului lichid.

Proiectul a fost conceput pentru a respecta obiectivele stricte de sustenabilitate cu zero emisii, pentru a asigura o putere continuă, 24/7, chiar și în condiții meteorologice grele și pentru a minimiza cheltuielile de operare prin utilizarea combustibilului lichid de amoniac, disponibil pe scară largă.

Înțelegem provocările dificile din energie cu care se confruntă clienții noștri din domeniul rețelelor mobile. Punerea în funcțiune a unui astfel de proiect este un proces extrem de sensibil, dar experiența Simtel ca integrator de telecomunicații și furnizor de soluții de instalații fotovoltaice la cheie ne-a permis să anticipăm și să atenuăm potențialele riscuri, să elaborăm cu atenție etapele de implementare și să ducem la bun sfârșit acest proiect inovator și ambițios, unul dintre puținele din România ce utilizează generatoare pe hidrogen. După ce am testat FOX de la GenCell timp de mai mult de 1.200 de ore continuu în diferite etape de putere la un amplasament de telecomunicații operațional, suntem încrezători că soluția de alimentare autonomă GenCell FOX poate oferi o soluție la aceste provocări, prin menținerea în funcțiune a turnurilor mobile aflate în locații îndepărtate, respectând în același timp cerințele și reglementările europene din ce în ce mai stricte privind utilizarea combustibililor fosili. În urma acestui test de teren de succes, ne așteptăm să explorăm mai multe oportunități de implementare a unor proiectele comune realizate de Simtel și GenCell," a declarat Radu Vilău, cofondator și Chief Technology Officer (CTO) al Simtel Team.

În cadrul proiectului, echipa Simtel a acționat ca integrator al soluției, fiind responsabilă de activitățile legate de autorizare, proiectare, construcții civile, instalații electrice, iar împreună cu echipa GenCell de punerea în funcțiune și testarea acesteia. GenCell FOX este o celulă de combustie la temperatură joasă care generează energie din amoniac lichid - unul dintre cei mai eficienți și mai denși purtători de hidrogen fără carbon - producând energie curată compusă din apă, azot și căldură ca produse secundare.

GenCell înregistrează o creștere substanțială a interesului pentru soluțiile sale în sectorul telecomunicațiilor, în special în Europa, unde reglementările sunt înăsprite împotriva emisiilor de carbon. Tehnologia cu celule de combustie alcalină poate ajuta operatorii să implementeze soluții de energie regenerabilă direct în locații mobile, chiar și atunci când sunt situate în locații îndepărtate și în cele mai dure condiții climatice," a declarat Rami Reshef, CEO, GenCell.

Obiectivul testului de teren a fost de a evalua performanța, rezistența și potențialul de economisire a costurilor soluției pe bază de hidrogen pe o perioadă de șase săptămâni. Rezultatele inițiale ale testului indică faptul că sistemul a funcționat în mod fiabil, furnizând puterea necesară pe întreaga perioadă de testare. Sistemul a fost operat autonom și a fost necesară intervenția minimă din partea echipelor GenCell și Simtel. După demonstrarea performanței rezistente și fiabile a soluției, Vodafone o va prezenta și altor unități de business din cadrul companiei.

Despre SIMTEL Team

Simtel Team este o companie românească fondată în 2010 de trei antreprenori români, listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier SMTL. Compania operează în trei domenii de activitate - telecomunicații, energie regenerabilă și automatizări industriale. În România, Simtel este lider în sectorul centralelor fotovoltaice instalate pe acoperiș, cu peste 300 de centrale puse în funcțiune cu succes și peste 125 MW aflați în etapele de operare și întreținere. În sectorul telecomunicațiilor, Simtel a instalat peste 1.500 de stații de bază de telecomunicații pentru toți marii operatori de telecomunicații din România, este primul integrator 5G din țară și a instalat mii de cabluri de fibră optică la nivel național. Simtel este certificat de marii producători de echipamente precum Ericsson, ZTE, Huawei și Nokia și este partener de service autorizat Fimer/ABB din 2012 pentru toată Europa.

Despre GenCell Energy

GenCell Energy (TASE: GNCL) dezvoltă soluții de energie integral verde, bazate pe celule de combustie alcaline fiabile, cu zero emisii și tehnologie verde de transformare a amoniacului în energie, care furnizează energie neîntreruptă pentru a ajuta lumea să #SayNoToDiesel și tranziția către energie curată. Capacitatea de a produce nu numai energie curată din celulele de combustie GenCell, ci și combustibilul verde pe care funcționează celulele de combustie, plasează GenCell într-o poziție net superioară ca furnizor de soluții de energie integral verde. GenCell furnizează energie de rezervă solidă, robustă și rezistentă la orice tip de vreme pentru companii din sectoare precum utilități, telecomunicații și alte aplicații critice care au fost implementate în 22 de țări. Soluția GenCell de hidrogen oferă energie primară pentru amplasamentele aflate în afara rețelei și cu rețea slabă, precum și pentru electrificarea rurală. GenCell Energy numără peste 130 de angajați, inclusiv veterani ai proiectelor spațiale și submarine. Compania are sediul central în Israel, cu o rețea de distribuție și asistență la nivel mondial și păstrează proprietatea intelectuală unică, care include brevete, secrete comerciale și know-how.