Bursa Proiectelor Fotovoltaice 2013

În data de 4 martie 2013 Asociatia Romana pentru Energie Verde si Dezvoltare Durabila in parteneriat cu Simtel a organizat Bursa proiectelor fotovoltaice din Romania 2013.
Evenimentul a reusit sa aduca fata in fata cei mai importanti actori sociali din domeniul  energiei solare: producatori, investitori, dezvoltatori, reprezentati ai Parlamentului specialisti in probleme de mediu si energie verde, EPC Contractori, reprezentanti ai firmelor de consultanta si avocatura etc.

Invitatul special al evenimentului, domnul Remus Cernea, unicul consilier pe probleme de mediu al primului ministru, actualmente deputat in Parlament, s-a remarcat prin atitudinea deschisa si realul interes pentru atragerea factorilor politici in a lua acele decizii care sa sprijine economia “verde”.

Acesta a subliniat obiectivul central al Romaniei pe probleme de energie regenerabila si anume, dezvoltarea unei piete stabile si predictibile pentru atragerea investitorilor, obiectiv care trebuie constientizat si la nivel guvernamental prin initiative legislative.

Pe langa sesiunile de prezentare de proiecte, la eveniment au fost abordate teme de ultima ora legate de finantarea proiectelor, rolul companiilor EPC in industria fotovoltaica, stare actuala si previziuni in sectorul PV din Romania, tehnologiile noi pentru realizarea parcurilor fotovoltaice, instrumentele contractuale esentiale in dezvoltarea si operarea unui parc fotovoltaic etc.
Prezentarile si discursurile participantilor au adus in discutie problemele spinoase referitoare la instabilitatea legislativa si demersurile birocratice ostile care incetinesc sau chiar impiedica dezvoltarea sistemului energetic national si implementarea de energie regenerabila. Discutiile au evidentiat necesitatea comunicarii si cooperarii intre stakeholderii din domeniul energiei regenerabile pentru a mentine schema actuala de sprijin prin certificate verzi, si pentru a facilita productia locala de echipamente pentru industria regenerabilelor.